Mortar pentru reparatii Xypex Patch n’Plug

FIŞA TEHNICĂ

 XYPEX PATCH’n  PLUGä

DESCRIEREA PRODUSULUI

 

Compus cimentos hidraulic cu priză rapidă pentru reparaţia betoanelor. Opreşte infiltraţiile de apă prin beton în câteva minute, etanşează fisuri, crăpături, ancore de cofraj şi alte defecte ale betonului. Nu conţine clorură de calciu.

 

AVANTAJE

 

PATCH’N  PLUG este monocomponent – necesită  doar  adăugarea de apă.  Începutul de priză se situează la 3 minute şi 50 secunde şi întărirea se termină la 9 min şi 10 secunde la 200C  (funcţie de consistenţa mortarului). Rezistenţă structurală foarte bună,  egală cu cea a suportului pe care se aplică. Nu conţine elemente corodabile.

 

INSTRUCŢIUNI DE APLICARE

 

PREGĂTIREA ZONELOR DE TRATAT

 

Fisura sau gaura se sparge pe  adâncimea de minim 2 cm. Şanţul astfel creat trebuie să aibă formă pătrată sau coadă de rândunică – forma în V nu este acceptabilă.

Zona astfel pregătită  se curăţă cu o perie rigidă şi  se spală cu apă sub presiune.

 

PREPARAREA 

 

Se amestecă 3,5 părţi de XYPEX PATCH’N PLUG cu o parte apa curată. Amestecul trebuie să aibă consistenţa unui mortar vârtos. Nu se prepară decât  cantitatea ce se poate aplica în 3   minute  (circa 500 g de PATCH’n PLUG maxim). Condiţiile optime de preparare cer ca apa de amestec să fie la o temperatură de 200C.

 

EXECUŢIA  REPARAŢIILOR

 

  1. FISURI SAU DEFECTE USCATE SAU CU INFILTRAŢII MICI

 

Mortarul PATCH’n PLUG, preparat ca mai sus, se frământă energic în mână, şi se lipeşte energic în zonele defecte ale betonului pregătite prin spargere şi spălare cu apă (vezi paragraful respectiv). Plomba se ţine presată până la întărirea mortarului PATCH’n PLUG.  La închiderea fisurilor se începe cu partea cea mai de sus şi se termină cu partea de jos a acestora. La exfiltraţii de apă sub presiune, plomba se aplică când mortarul  a început priza; plomba se ţine presată până la întărirea completă a  mortarului PATCH’n PLUG.

 

  1. OPRIREA INFILTRAŢIILOR PUTERNICE

 

La defectele în beton purtătoare de debite puternice şi cu presiune mare, se pozează drenuri pentru descărcarea zonelor tratate cu  mortar PATCH’n PLUG. Se execută următoarele  operaţii:

PASUL 1.- Se deschide zona  de exfitraţie cu dalta şi ciocanul,  se creează  o cavitate rectangulară;

 

PASUL 2.- Se introduce o bucată de furtun de plastic rigid în cavitate şi se fixează cu mortar PATCH’n PLUG, apa fiind trecută să curgă prin furtun.  Se descarcă astfel presiunea, permiţând plombarea betonului adiacent cavităţii. Tratamentul se lasă să se întărească 24 ore.

PASUL 3.- Se plombează gaura rămasă cu dop de lemn  bătut în furtunul tăiat la faţă, peste care se aplică o plombă de mortar PATCH’n PLUG.

 

  REPARAŢII LA SEGREGĂRI SAU ALTE DEFECTE ALE BETONULUI

   ZONE FĂRĂ APĂ.

 

PASUL 1.- Se îndepărtează betonul defect până la betonul sănătos.

PASUL 2.- Se înlătura bucăţile de material desprinse şi se saturează zona cu apă, până ce betonul a absorbit o parte; se înlătură apa în exces.

PASUL 3.- Se aplică un strat de mortar XYPEX CONCENTRATE cu dozajul de 0,85 kg/mp pe zona tratată.

PASUL 4.- După ce mortarul XYPEX CONCENTRATE cu dozajul de 0,7 kg/mp. s-a întărit,  dar este încă verde, se umple cantitatea cu XYPEX PATCH”N PLUG. La cavităţile mari, se recomandă amestecarea PATCH”N PLUG-ului cu nisip curat.

PASUL 5.-Se lasă PATCH”N PLUG-ul să se întărească; apoi se acoperă cu XYPEX CONCENTRATE cu dozajul de 0,7 kg/mp

PASUL 6.- Post-tratamentul constă în udarea uşoară de câteva ori pe zi, timp de 2 zile a zonei reparate, sau aplicarea de XYPEX Gamma Cure, după priza ultimului strat de  XYPEX CONCENTRATE.

 

ATENŢIE !

Produsele Xypex sunt puternic alcaline. Protejaţi mâinile cu mănuşi de cauciuc.

Evitaţi contactul cu pielea şi ochii. În caz contrar, clătiţi cu apă în abundenţă.